The market lodge
Image default
Recreation / Travel

Verschillende soorten rieten daken

Riet wordt al jaren lang gebruikt als een voorwerp voor de bedekking van en dak. Echter is deze door vernieuwde technieken, regelgeving en materialen nog steeds bezig met het ontwikkelen. Je zou op dit moment echter twee verschillende soorten technieken kunnen beschrijven voor het rietendak die op dit moment door professionele rietdekkers gebruikt worden. als eerste heb je de traditionele, open constructie. Daarbij wordt het riet op latten vast gebonden. De gesloten constructie daarentegen zal wat langer mee moeten gaan, is wat mooier en wordt daarnaast ook als de betere van de twee gezien.

De eerste techniek is dus een open constructie, zoals de naam al zegt. Dit betekent dat, op het moment dat je aan de binnenkant van je huis staat en omhoog kijkt in de richting van het dak, je het riet zult zien liggen. Het riet wordt bij een open constructie vastgebonden aan een raamwerk. Daarbij wordt er een draad om de balken heen geslagen, waardoor het riet vast komt te liggen. De tweede techniek wordt echter tegenwoordig meer gebruikt dan de eerste techniek, aangezien deze manier wat veiliger is. Iets wat je hiermee zou kunnen bereiken is dat, wanneer er eventueel een brand uit zal breken, het vuur minder snel om zich heen zal gaan grijpen omdat het niet direct bij het riet kan komen. Daarnaast gaat het dekken van het riet nog bijna helemaal hetzelfde als bij de allereerste techniek, die van de open constructie. Dit komt omdat het riet wordt vastgeschroefd aan de onder kant van de platen, en aan deze schroef zal een draad zitten waaraan het riet wordt vastgemaakt.

Op het moment dat je deze constructies dus gaat vergelijken, kan je zeggen dat je beter kunt kiezen voor de gesloten constructie, omdat deze meer voordelen heeft dan de open constructie. Echter ben je wel wat meer kwijt, maar dit zal later worden beloond aangezien de gesloten constructie langer meegaat. Overleg wel altijd met jouw rietdekker.

 

http://www.rietwerk.nl